Mesterlevéllel rendelkező kutyakozmetikusként, 1992. óta működő kutyakozmetikámban, minden kutyafajta, cica, és kisállat teljes körű kozmetikázását, egészségügyi ellátását vállalom.

Egy kutya számára kifejezetten fontos a rendszeres, és szakszerű kozmetika, a magas színvonalú ápolás, igényes, gondozott megjelenése, és egészsége szempontjából egyaránt. Kutyakozmetikai szalonom családias környezetben található, ahol minőségi szolgáltatások mellett, professzionális termékekkel szépülhet négylábú kedvence.

Mesterlevéllel rendelkező kutyakozmetikusként, mint a VM képzési és Szaktanácsadási Intézet által kiadott kutyakozmetikai tankönyv szakmai szerzője, szeretettel várom régi és négylábú vendégeimet Budapesten, immáron két helyen is, az

„Sp Anita” kutyakozmetikában!

Előzetes időpont egyeztetés alapján, akár hétvégén is!

Bauman Anita

Mesterleveles kutyakozmetikus

+36 30 538 3858

Cím: 1173 Budapest, 513. utca 9.

Néhány általam kozmetikázott, kiállítási kutya:

Spánielek ápolása

Bontás
Fürdetés
Szárítás
Nyírás és trimmelés
Mancsnyírás

Bontás

Legtöbb (kivétel az amerikai cocker- és az ír vízi spániel) spániel szőrzete zászlós, vegyes hosszúságú szőrzet, hiszen a pofákon egészen rövid (ez a születéskor szinte hiányzik), félhosszú a fejen, a nyakon, a háton, a farok tetején és combok két oldalán. Nagyon hosszúra nő a füleken, a mellső lábak hátulsó élén, a szegycsont teljes vonalán a bordakosár középső vonalától, a hátulsó láb elülső és hátsó részén, a farok alján és a mancsokon. Ez a szőrzet a vadásztulajdonsághoz alkalmazkodva erős (nem drótos!), de selymes szálú fedőszőrből és időszakosan különböző mennyiségű aljszőrből áll. A szőrzet szinte mindig egyenes nem hullámos és nem göndör. A szőrzet állandó, folytonos vedlésben van, melyet az évszakok és az életkor is befolyásol, ezért hol intenzívebb a vedlés, hol szinte észrevétlen. Az otthoni ápolás intenzitásától függően ajánlott 2-3 havonta a fajtához értő kozmetikust felkeresni. A zászlós típusú spánielek (angol cocker, angol springer, welsh springer, clumber, field, susex) bontásához, fésüléséhez puha gumiágyas megtört fémfogú kefét és fémfogú fésűt használjunk. Hetente egyszer teljesen bontsuk csomómentesre és ne csak a szőrzet felületét, hanem a has és zászlók teljes keresztmetszetét. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a hosszú szőrt felemelve a bőr tövétől rétegesen, csíkonként bontjuk ki. Először a kefével és ellenőrzésképpen a fém fésűvel. Nagy figyelmet fordítsunk a hajlatokra és a fülekre. A hónalj és has szőrét érdemes oldalfekvésben bontanunk. Szőrváltás vedlések idején (kölyökszőr 8-15 hónapos korban, tavaszi és őszi vedlés) akár hetente többször is fésülhetjük kedvencünket. Az amerikai cockerek szőrzet minősége több és finomabb szerkezetű, ezért puha gumiágyas egyenes fémfogú kefével bontjuk rétegesen. Csak a csomósabb részekre használjunk megtört fémfogú kefét. Munkánkat ellenőrizhetjük ritka fogú fém fésűvel. Ha szép szerzetet szeretnénk a bontásnál használjunk szőrbontó permetet.

Fürdetés

Próbáljunk teljesen kibontott, csomómentes kutyát fürdetni. Bő vízzel zuhanyozzuk és nyomkodással, vízzel telítsük a szőrt. A megfelelő arányban hígított kutyasamponnal és kutyabalzsammal átmossuk a szőrt. Vigyázva a hosszú szőrt (zászlókat) sem a fürdetésnél, sem a törlésnél nem szabad dörzsölni, hanem csak nyomkodni, így nem csomósodik. Erős zuhannyal kiöblítjük (balzsamoknál kaphatóak szőrben hagyhatók is).

Szárítás

Nyári melegben elegendő törölközővel alaposan átnyomkodni, és a teljes száradás után bontsuk át újra. De ha szép egyenes a fajtákra jellemző szőrt szeretnénk, vagy hűvös idő van, akkor szárítsuk meg. Szárítás közben a fajtára alkalmas kefével szálirányban fésüljük időszakosan a szőrt, hiszen így szebben és gyorsabban szárad.

Nyírás vagy trimmelés

A spániel fajta trimmelős szőrzetű.
Kevés olyan kutyatulajdonos van, aki tisztában lenne azzal, hogy mi a különbség a nyírás és a trimmelés között! A legtöbb kutyafajta fedő és aljszőrzettel rendelkezik. A fedőszőr élénkebb színezetű, fajtára jellemző struktúrájú, míg az aljszőr rövidebb, gyapjasabb és színben harmonizál a fedőszőrrel. A trimmelésnél az elhalt szőrszálakat, megfogva, fájdalom nélkül kihúzhatjuk a bőrből. Ez egy természetes folyamat, mert a szőr a növekedés végén elhal, tehát trimmelésre érett lesz, ilyenkor a színe mattabbá válik. Ha elhalt szőrt húzunk ki, akkor nem sérül a szőrhagyma és a pihenő idő után új, életerős szőrszálat indít, melynek színezete és minősége megegyezik az előző, még élő szőrszáléval. A gépi vagy kézi (ollóval) nyírásnál a fedő és a közötte lévő aljszőröket egyszerre, egyforma hosszúságúra nyírjuk. Mivel az élő fedőszőrt is elvágjuk, ezért ezek a szőrök károsodnak, tompábbak, mattabb színezetük lesz és veszítenek a szőrzet minőségéből is. A szőr elkezd gyapjasodni, vattásodni.
Mi lehet az előnye és a hátránya a két módszernek?
A nyírás bármikor elvégezhető, mivel nem kell megvárni a trimmelhetőséget, és egyúttal sokkal gyorsabb is, mint a trimmelés. Előnyös továbbá idős kutyáknál a kezelhetőség és tisztán tartás céljából, hiszen sokkal praktikusabb, humánusabb megoldás, ha nem akarjuk már őket több órás procedúrával fárasztani. Hátránya azonban több van: nyírás után nem biztos, hogy meg lehet trimmelni a kutyát. A legyapjasodott szőrzet már nem képes az időjárástól megvédeni annyira az állatot, hiszen szinte szívja a vizet. A gyapjasabb szőrzetet nehezebben lehet ápolni, mivel hajlamosabb a filcesedésre, tehát több időt kell szánni a bontásra és fésülésre, valamint a nyírott szőrzet sokkal gyorsabban koszolódik, zsírosodik. A nyírással megkozmetikázott kutya rövidebb ideig tartja meg a kialakított formáját, és hamarabb kelt ápolatlan hatást! A nyírás és a trimmelés nem megfordítható folyamat! A trimmelt kutyát le lehet nyírni, de a többször lenyírt, gépezett kutyát már nem lehet vagy csak igen nehezen lehet trimmelni! Sok ember azt gondolja, hogy az adott fajta, ami megtetszik nekik, mindig úgy néz ki, mint az újságokban és a kiállításon szereplő győztes példányok. Pedig küllemük kialakításához rengeteg hozzáértés, türelem és energia szükséges, amely kellő szakértelemmel párosul. Nemcsak a kiállítási egyedek kiváltsága a trimmelés, a kedvencként tartott kutyákat is megilleti a számukra legoptimálisabb szőrfelkészítés, még akkor is, ha az esetleg munkásabb és időigényesebb. Sajnos a legtöbb, manapság gombamód szaporodó kutyakozmetikában nem világosítják fel a tulajdonosokat a nyírás hátrányairól, mivel ez gyorsabb, kényelmesebb és kevesebb profizmust igénylő megoldás.
Minden fajtának megvannak a maga speciális igényei. Trimmelés és trimmelés között is óriási különbségek vannak, hiszen egy selymes, hosszú szőrű spánielt teljesen más technikával és szerszámmal trimmelünk, mint egy szálkás szőrű tacskót, vagy egy drótos szőrű foxterriert. A trimmelés ettől függetlenül minden esetben kézi munka, nyírógépet a test felületén nem igényel, azt kizárólag a hajlatokban, érzékeny részeken (nyak, fül, végbél környékén, stb.) használjuk. A selymes, hosszú szőrt kézzel alakítjuk formára. A ritkítóolló használata kevés helyen, főleg a forgóknál megengedett.
Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a kozmetikus az általunk kért szolgáltatást nyújtja kedvencünknek. A spánielek trimmelését nem trimmelőkéssel végzik, csak kézzel gumiujjak segítségével!

Mancsnyírás

Ha elég ügyesnek érezzük magunkat és a kutyusunk is elég nyugodt, megpróbálkozhatunk a mancsnyírással. Hiszen a spánielek mancsán nagy és gyorsan növő szőrzet van, amely sok koszt és sarat képes felvinni a lakásunkba. Éles ollóval, amely nem hegyes az összezárt mancsoknál, a talppárnákon túllógó szőröket levágjuk. Ezután a mancsokat körben kerekdedre igazítjuk. Ha nem érzünk elég bátorságot a művelethez, érdemes csak talpnyírásra felkeresni a kozmetikusunkat.


Hogyan válasszunk kutyakozmetikust?

– Pár alkalommal megfigyelném, hogyan bánik az állatokkal, határozott, de kedves az állatokkal.
– Meséljen a fajtáról, adjon tanácsot az otthoni ápoláshoz, hogy milyen szerszámmal és hogyan, milyen időközönként kell fésülni a spánielünket.
– Vegye észre és figyelmeztessen (ha kell küldjön állatorvoshoz!) az állaton lévő elváltozásokat (fogkő, fülproblémák, és sajnos daganatok, stb.).
– Ha otthon optimálisan ápoljuk, akkor is kb. negyedévente kozmetikáztassuk.